

## NASS VOICES LEEDS | 6-7 September 2019

Leeds Marriott Hotel | 4, Trevelyan Square Boar Lane, Leeds LS1 6ET | T: +44 (0) 1132 366 366

FRIDAY, 6 SEPTEMBER		
19.00 - 21.00	AS ONE SOCIAL	
	Join us at our ASone Social – an informal meet up with other local people who have an	
	interest in axial SpA (AS). Bring your friends and family along, make some new friends, ask	
	the team from NASS those burning questions and enjoy your first drink on us!	
	Note: you don't have to book a place at the NASS Voices conference to attend this	
	gathering.	

## SATURDAY, 7 SEPTEMBER

<b>09.30 -10.00</b> (30 min.)	NASS Voices Registration & Reception
<b>10.00 -10.30</b> (30 min.)	<ul> <li>OPENING REMARKS</li> <li>Welcome to NASS Voices         <ul> <li>Video and welcome by a member of the NASS Council of Management</li> </ul> </li> <li>Housekeeping         <ul> <li>Flow of the day and other housekeeping matters</li> </ul> </li> <li>Every Patient, Every Time: what's it all about?         <ul> <li>Presentation by Sally Dickinson</li> <li>Head of Information &amp; Support Services, NASS</li> </ul> </li> <li>Stretch Session</li> </ul>
<b>10.30-11.10</b> (40 min.)	<ul> <li>PLENARY SESSION I: GETTING TO KNOW YOU</li> <li>Ice breakers and Living with AS: share your care tips <ul> <li>2 sets of questions (1 speed round and 1 round of 'living with AS' questions) on each table.</li> <li>Delegates will choose a question &amp; share answers with the table.</li> </ul> </li> <li>Exercise prize pack giveaway</li> </ul>
<b>11.10 - 11.30</b> (20 min.)	<b>Coffee / Tea Break</b> Posters: 'about NASS' and latest research, meet the NASS team

<ul> <li>Every Patient, Every Time: what does excellence look like?         <ul> <li>Presentation by Dr Helena Marzo-Ortega Chair, British Society for Spondyloarthritis</li> <li>Dr Marzo-Ortega will share what you should expect from your AS care team.</li> <li>Top Tips on managing fatigue &amp; flares                  <ul></ul></li></ul></li></ul>		PLENARY SESSION II: ASK THE EXPERTS
Chair, British Society for Spondyloarthritis11.30 - 12.30Dr Marzo-Ortega will share what you should expect from your AS care team.(60 min.)• Top Tips on managing fatigue & flares Presentation by Dr Jane Martindale Chartered Physiotherapist, Wrightington Wigan and Leigh NHS Foundation Trust Dr Martindale will share information & techniques for coping with fatigue & flares. 		• Every Patient, Every Time: what does excellence look like?
<ul> <li>(60 min.)</li> <li>Top Tips on managing fatigue &amp; flares         Presentation by Dr Jane Martindale         Chartered Physiotherapist, Wrightington Wigan and Leigh NHS Foundation Trust         Dr Martindale will share information &amp; techniques for coping with fatigue &amp; flares.         Q&amp;A panel session with our presenters            12.30-13.30         Lunch           (60 min.)         DEEP DIVE SESSIONS: THE AS JOURNEY (Delegates choose one session)           A. Family and work         Presentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust           (50 min.)         For those newer to AS - the session will look at issues around family life and how you can help loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS.           B. Coping later in life         Presentation by Dr Jane Martindale           The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal</li></ul>		
Presentation by Dr Jane Martindale Chartered Physiotherapist, Wrightington Wigan and Leigh NHS Foundation Trust Dr Martindale will share information & techniques for coping with fatigue & flares.• Q&A panel session with our presenters12.30-13.30 (60 min.)DEEP DIVE SESSIONS: THE AS JOURNEY (Delegates choose one session) A. Family and work Presentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust13.30 - 14.20 		Dr Marzo-Ortega will share what you should expect from your AS care team.
Chartered Physiotherapist, Wrightington Wigan and Leigh NHS Foundation Trust Dr Martindale will share information & techniques for coping with fatigue & flares.Dr Martindale will share information & techniques for coping with fatigue & flares.Q&A panel session with our presenters12.30-13.30 (60 min.)DEEP DIVE SESSIONS: THE AS JOURNEY (Delegates choose one session)A. Family and work Presentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS TrustFor those newer to AS - the session will look at issues around family life and how you can help loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS.B. Coping later in life Presentation by Dr Jane Martindale The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal		Top Tips on managing fatigue & flares
• Q&A panel session with our presenters12.30-13.30 (60 min.)LunchDEEP DIVE SESSIONS: THE AS JOURNEY (Delegates choose one session)A. Family and workPresentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust13.30 - 14.20 (50 min.)For those newer to AS - the session will look at issues around family life and how you can help loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS.B. Coping later in life Presentation by Dr Jane Martindale The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal		
12.30-13.30 (60 min.)LunchDEEP DIVE SESSIONS: THE AS JOURNEY (Delegates choose one session)A. Family and workPresentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust13.30 - 14.20 (50 min.)For those newer to AS - the session will look at issues around family life and how you can help loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS.B. Coping later in life Presentation by Dr Jane Martindale The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal		Dr Martindale will share information & techniques for coping with fatigue & flares.
Lunch(60 min.)DEEP DIVE SESSIONS: THE AS JOURNEY (Delegates choose one session)A. Family and workPresentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust13.30 - 14.20(50 min.)(50 min.)B. Coping later in life Presentation by Dr Jane Martindale The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal		Q&A panel session with our presenters
(60 min.)DEEP DIVE SESSIONS: THE AS JOURNEY (Delegates choose one session)A. Family and workPresentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust13.30 - 14.20(50 min.)(50 min.)B. Coping later in life Presentation by Dr Jane Martindale The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal	12.30-13.30	Lunch
A. Family and workPresentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust13.30 - 14.20For those newer to AS - the session will look at issues around family life and how you can help loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS.B. Coping later in life Presentation by Dr Jane Martindale The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal	(60 min.)	
<ul> <li>Presentation by Charlotte Davis Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust</li> <li>13.30 - 14.20         For those newer to AS - the session will look at issues around family life and how you can help             loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS.         B. Coping later in life             Presentation by Dr Jane Martindale             The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal     </li> </ul>		DEEP DIVE SESSIONS: THE AS JOURNEY (Delegates choose one session)
Leeds Teaching Hospitals, NHS Trust <b>13.30 – 14.20</b> For those newer to AS – the session will look at issues around family life and how you can help loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS. <b>B. Coping later in life</b> <b>Presentation by Dr Jane Martindale</b> The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal		A. Family and work
<ul> <li>(50 min.)</li> <li>loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS.</li> <li>B. Coping later in life</li> <li>Presentation by Dr Jane Martindale</li> <li>The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal</li> </ul>		
B. Coping later in life Presentation by Dr Jane Martindale The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal	13.30 - 14.20	For those newer to AS – the session will look at issues around family life and how you can help
Presentation by Dr Jane Martindale The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal	(50 min.)	loved ones adapt to and understand your AS. The session also covers working with AS.
The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal		B. Coping later in life
		Presentation by Dr Jane Martindale
outcomes later in life.		The session will consider action you can incorporate today to help improve your personal
		outcomes later in life.
14.20 - 14.40   Coffee / Tea Break	14.20 - 14.40	
(20 min.) Posters: 'about NASS' and latest research, meet the NASS team	(20 min.)	
PLENARY SESSION III: SELF-CARE & RAISING AWARENESS		PLENARY SESSION III: SELF-CARE & RAISING AWARENESS
Let's do it! Exercise Session		
Presentation by Dr Jane Martindale	14.40 – 15.30 (50 min.)	Presentation by Dr Jane Martindale
The session takes you through some stretches and explains the benefits of exercise.		The session takes you through some stretches and explains the benefits of exercise.
• Together we're stronger: NASS branches + How you can take part in our latest		• Together we're stronger: NASS branches + How you can take part in our latest
campaigns		campaigns
From networking at your local branch, to taking part in research studies, to writing to your		From networking at your local branch, to taking part in research studies, to writing to your
MP about issues affecting the axial SpA (AS) community, there are so many ways you can get		MP about issues affecting the axial SpA (AS) community, there are so many ways you can get
involved. NASS wants 2019 to be the year we really raised awareness of AS – join us!		involved. NASS wants 2019 to be the year we really raised awareness of AS – join us!
CLOSING REMARKS	15.30 – 15.45 (15 min.)	CLOSING REMARKS
Feedback collection		Feedback collection
(15 min.)		
	(15 mm.)	Closing remarks