Agenda



Fourth Meeting of the All-Party Parliamentary Group on Axial Spondyloarthritis

FOURTH MEETING OF THE APPG ON AXIAL SPONDYLOARTHRITIS: COVID-19 & Axial SpA	
Start of Meeting Welcome and introductions from Derek Thomas MP (APPG Chair) and Dr Dale Webb (NASS CEO)	17:00 (5 minutes)
2. Update from the Chair Derek Thomas MP and Tom Randall MP to provide a brief update on the work of Parliament during the COVID-19 pandemic and how it is seeking to support the recovery of key NHS services	17:05 (5 minutes)
PRESENTATIONS	
3. Presentation 1: Frances Reid Frances Reid to provide attendees with a brief overview of how she has been affected by COVID- and the impact that the outbreak has had on her access to services and ability to manage the condition	
4. Presentation 2: Dr Dale Webb (CEO of NASS) Dr Webb to provide a short overview of the results from the recently conducted NASS patient surve exploring key issues faced by those living with axial SpA in recent months as a result of COVID-19	7, 17:15 (5 minutes)
5. Presentation 3: Dr Helena Marzo-Ortega (Chair, British Society for SpondyloArthritis) Dr Marzo-Ortega to present key insights from the recently conducted axial SpA clinical surve highlighting clinician feedback and recommendations for axial SpA services in the months ahead	17:20 y, (5 minutes)
6. Presentation 4: Sue Brown (Chief Executive, Arthritis and Musculoskeletal Alliance - ARMA) Sue Brown to provide a short overview on the impact of COVID-19 on MSK services more broad highlighting recent work of ARMA and key priorities for the future	y, 17:25 (5 minutes)
7. Presentation 5: Andrew Bennett (National Clinical Director for Musculoskeletal Services, Ni England) Andrew Bennett to provide an update on the work of NHS England with regards to safeguarding axial SpA service provision, alongside a summary of key challenges and opportunities in the month ahead	17:30 (10 minutes)
GROUP DISCUSSION	
 8. Question & Answer Session Derek Thomas MP and Dr Dale Webb to facilitate group discussion on the presentations, focusing of the below topic areas: How best should the system deal with the anticipated backlog of axial SpA clinical demand What are the opportunities and challenges for increasing the use of virtual/digital axial Spacere? What minimum service specifications should be put in place to help build resilience with axial SpA services and mitigate the impact of any future potential outbreaks? 	17:40 A (35 minutes)
9. Summary of Next Steps Derek Thomas MP to provide a summary of the key discussion areas and to set out next steps th the APPG plans to take, including the development of recommendation papers for the Governme and the NHS.	/- • • •
10. A Gold Standard Time to Diagnosis in Axial SpA Dr Webb to provide details of a new UK-wide consultation exercise being launched by NASS to he inform the development of a groundbreaking 'Gold Standard Time to Diagnosis' in axial SpA.	18:22 (8 minutes)
11. Meeting Close	18:30