

Agenda

Fifth Meeting of the All-Party Parliamentary Group on Axial Spondyloarthritis

FIFTH MEETING OF THE APPG ON AXIAL SPONDYLOARTHRITIS:		
1.	Axial SpA and Hydrotherapy: Exploring Provision and Improving Access Start of Meeting Welcome and introductions from Derek Thomas MP and Tom Randall MP.	17:00 (5 minutes)
2.	Update on the work of the group and formal business Derek Thomas MP and Tom Randall MP to provide a brief update on the work of the APPG following the July meeting on COVID-19 and Axial SpA, alongside broader developments on how Parliament continues to adapt to the pandemic. Formal APPG business to be carried out.	17:05 (5 minutes)
PRESENTATIONS		
3.	Presentation 1: Axial SpA & Hydrotherapy – A Patient Perspective Peter Kellythorn to provide a short talk addressing the role that hydrotherapy services play in helping to support the management of axial SpA on a day-to-day basis, as well as recent challenges he has faced in accessing hydrotherapy care.	17:10 (5 minutes)
4.	Presentation 2: Hydrotherapy in Axial SpA – Evidence & Research Dr Carol McCrum (Consultant Physiotherapist, NICE Fellow) to provide an overview of the evidence base for hydrotherapy care in axial SpA, alongside ongoing areas of research.	17:15 (10 minutes)
5.	Presentation 3: Hydrotherapy Service Provision – Exploring National FOI Findings Claire Jeffries (Physiotherapy Clinical Specialist, Solent NHS Trust) to deliver a presentation exploring the findings from the recently carried out freedom of information (FOI) request into the current provision of hydrotherapy services across the NHS.	17:25 (15 minutes)
6.	Presentation 4: Presentation from the Chartered Society of Physiotherapy Natalie Beswetherick (Director of Practice and Development Directorate, CSP) to provide an overview of the organisation's work to support access to hydrotherapy services for people living with MSK conditions, alongside key policy challenges and opportunities it sees in the area.	17:40 (5 minutes)
GROUP DISCUSSION		
7.	 Question & Answer Session Dr Dale Webb to facilitate a group discussion on the presentations, focusing on the below topic areas: What are people's current experiences of hydrotherapy services and how is this affecting your day-to-day management of axial SpA? Are there any examples of best practice in supporting improved hydrotherapy access and how can these be shared and built on? What support do local services and commissioners need to achieve improved provision of hydrotherapy services, both during the COVID-19 pandemic and beyond? 	17:45 (45 minutes)
8.	Summary of Next Steps Dr Dale Webb and Tom Randall MP provide a summary of the key discussion areas and to set out next steps that the APPG plans to take.	18:30 (10 minutes)
9.	Meeting Close	18:40